Gestolen berg

Het zal je maar over komen, het nationale symbool van je land wordt je ontnomen. De grens verlegd & dus ligt je nationale symbool opeens in het buitenland. De eifeltoren buiten Frankrijk, het Atomium buiten België. Het klinkt ongelooflijk, maar dat is exact wat Armenië overkwam. Hun nationale symbool – dat zowat overal op afgebeeld staat – ligt in Turkije nu ! Hen afgepakt door de Turken. Zij hebben die grens hertekend. En als klap op de vuurpijl kunnen de Armenen er niet eens heen, want die grens is ook nog eens potdicht. Volledig gesloten. Een probleem dat ze ook hebben met Azerbeidjan en het betwiste gebied Nagorno Karabach. Wat maakt dat enkel de grens met Georgië in het Noorden & Iran in het Zuiden open is, hun twee kleinste grenzen. En zo is Armenië niet alleen van hun berg afgesloten, maar eigenlijk voor het grootste deel opgesloten. En ook haast volledig ingesloten door Moslim-landen.

Gaan kijken naar hun berg, kunnen ze wel. En dat doe ik ook. Vanaf het Khor Virap klooster heb je een prachtig zicht op de twee toppen van de berg. De berg waar de ark van Noah op gestrand zou zijn. Een heilige berg dus, in een land met een andere religie. Vanaf het Khor Virap klooster, zelf gelegen op een heuvel heb je niet alleen zicht op de berg, maar ook op de neutrale zone tussenin. Ik zag het al in Cyprus. Een stukje niemandsland, langs weerszijden in de gaten gehouden met uitkijkposten. In de verte, aan de voet van de berg, het volgende dorp. Een Turks dorp, de minaretten van de moskee steken de lucht in. Net zoals de wachttorens. Maar beide zijn slechts punaises in vergelijking met de majestueuze toppen van de berg erachter. De Ararat, het nationaal symbool van Armenië, op Turkse grond.

Categorieën:kastart, WERELDwegwijzerTags: ,

kastart

Kastaar, kapoen, kadé, kornuit, ... VORMgever & BEELDmaker met een gezonde dosis Wanderlust ;-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s