Een andere kijk

Ook ik ging een kijkje nemen op Antwerp Photo. Op de bovenste verdieping hing het werk van Michael Wolf. En van oorsprong Duitse fotograaf die naar Hong Kong verhuisde. Daar startte hij met het vastleggen van de densiteit van de grootstad. Hij maakt foto’s zonder lucht. Zonder grond. Enkel de opeengepaktheid van gebouwen. Volgepropte beelden die je naar lucht doen happen. Verstikkende zichten op een monotoon grijs leven. Alsof het patronen zijn die hij vastlegt, met hier & daar een persoonlijk accent. De kleurrijke was die uithangt bevoorbeeld. Voor de rest wordt de mens in zijn foto’s opgeslokt door beton. Ik legde één van die beelden vast met een nooduithangbordje er naast. Want zo hing het daar. Ik vond dat mooi samengaan die twee, de foto en het boordje er naast. Het versterkte de boodschap van de fotograaf nog vond ik.

En zo ging ik de expo met andere ogen bekijken & legde ik nog een reeks beelden vast. Geen foto’s van de foto’s. Maar foto’s van de beelden & hun directe omgeving. Waarbij iets uit die omgeving mijn fantasie prikkelde. Mij aan het denken bracht. Zo zag ik op de verdieping van de Prix Carmignac een beeld van Narciso Contreras. Vluchtelingen in Libië staken hun handen door een poort & reikten zo naar het Westen. Onder de foto een overvloed aan stopcontacten (en andere aansluitingen), als symbool voor dat Westen waar ze naar verlangden. Een kapot geschoten stad opgehangen in een verlaten gebouw (waar de verf serieus begint af te bladeren). Foto’s van mensen opgesloten in kleine kamertjes, de foto’s zelf hangen ook in kleine kamertjes, zijn als het ware ook opgesloten, …

Op de verdieping met de IconoBelge tentoonstelling zag ik het werk van Filip Dujardin. De Gentenaar die met Photoshop de meest onmogelijke gebouwen en meest maffe stadsgezichten in elkaar bokst. Zijn foto zaten achter glas. En op dat glas zag ik de weerspiegeling van de echte stad buiten, de echte gebouwen bovenop zijn ‘fictions’. En zo wandelde ik ook helemaal naar beneden naar de foto’s van Anton Corbijn. En toen viel me de brandbeveiliging op tussen deze foto’s van rocksterren. Alsof dit veel vuriger foto’s waren, alsof ze elk moment vlam konden vatten. Rode accenten tussen deze zwart-wit-foto’s. Brandblussers en rocksterren. Een alarmknop naast een bekende kop. In case of emergency : Morissey.

Categorieën:Expolicious, kastart, TEXTbrouwerTags: ,

kastart

Kastaar, kapoen, kadé, kornuit, ... VORMgever & BEELDmaker met een gezonde dosis Wanderlust ;-)

1 reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s