ONlife

Let’s go OFFline & go ONlife ! Professor Katleen Gabriels van de TU Eindhoven kwam langs in het CC van Lokeren voor een lezing over haar boek Onlife (hoe de digitale wereld je bepaalt). Over het feit dat wij de laatste generatie(s) zijn die het onderscheid (kunnen) maken tussen on- & offline. Onze (klein)kinderen hebben een Onlife. Als zwangere vrouwen hun echo-foto’s op social media posten, dan start het digitale leven eigenlijk nog voor het echte leven op de wereld is. Omgekeerd blijven Facebook-profielen nog (even) bestaan na de dood, als rouwregister bv. Er bestaan zelfs al grafzerken met QR-codes. Zo Onlife zijn we !

Ik bleef na de lezing met de woorden ON & OFF (en ook line & life) in mijn hoofd zitten. En dacht aan wat Steve Jobs ooit zei, toen hij tv en computer met elkaar vergeleek. Hij ging naar de computer om zijn brein ON te zetten, naar de tv om het OFF te zetten. Als ik dan zie hoe we onze mobieltjes gebruiken (we checken ze gemiddeld 88 keer per dag & we delen zo’n 4 miljoen likes uit per minuut), vraag ik me toch af of we ons brein ON zetten als we ON-line gaan ? Die mobieltjes zijn krachtige mini-computers. Meer rekenkracht dan de eerste raketten naar de maan, zoals ik al schreef. Ze staan vol met “apps”, van application, programma. Maar echte programma’s, zoals op de PC kunnen we ze niet echt noemen, denk ik. Het is vooral apptainment. En die mobieltjes mini tv’tjes.

Daarom dat ik met de zin “Let’s go OFFline & go ONlife” in mijn hoofd blijf steken. En ik hem hier (online, ik weet het) aan jullie meegeef. Wat meer ‘de lijn afzetten’ en ‘ons leven aanzetten’, is dat geen idee ? En is dat geen mooiere manier om een ONlife te hebben, professor ?

Categorieën:Cursiefjes, in woord, kastartTags:

kastart

Kastaar, kapoen, kadé, kornuit, ... vormGEVER & beeldMAKER met een gezonde dosis Wanderlust ;-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s