ONlife

Als zwangere vrouwen hun echo-foto’s op social media posten, dan start het digitale leven eigenlijk nog voor het echte leven op de wereld is. Omgekeerd blijven bevoorbeeld Facebook-profielen nog (even) bestaan na de dood, als rouwregister. Er bestaan zelfs al grafzerken met QR-codes. Zo Onlife zijn we ! En zo start Professor Katleen Gabriels van de TU Eindhoven haar lezing in het CC van Lokeren. Ze schreef er een boek over, over dat ‘Onlife’. Hoe de digitale wereld je (ons) bepaalt. Over het feit dat wij de laatste generatie zijn die het onderscheid (kunnen) maken tussen on- & offline. Onze kinderen hebben een Onlife. Daar hebben sociale media, maar vooral onze mobieltjes voor gezorgd.

Ik blijf na de lezing met de woorden ON & OFF (en ook line & life) in mijn hoofd zitten. En denk aan wat Steve Jobs ooit zei, toen hij tv en computer met elkaar vergeleek. Hij ging naar de computer om zijn brein ON te zetten, naar de tv om het OFF te zetten. Als ik dan zie hoe we onze mobieltjes gebruiken (we checken ze gemiddeld 88 keer per dag & we delen zo’n 4 miljoen likes uit per minuut), vraag ik me toch af of we ons brein ON zetten als we ON-line gaan ? Die mobieltjes zijn krachtige mini-computers. Meer rekenkracht dan de eerste raketten naar de maan, zoals ik al schreef. Ze staan vol met “apps”, van application, programma. Maar echte programma’s, zoals op de PC kunnen we ze niet echt noemen, denk ik. Het is vooral apptainment. En die mobieltjes zijn mini tv’tjes. Goed voor YouTube bingewatchen.

Ik blijf dus met de gedachte “Let’s go OFFline & go ONlife” in mijn hoofd blijf steken. En ik geef ze hier (online, ik weet het) aan jullie mee. Wat meer ‘de lijn afzetten’ en ‘ons leven aanzetten’, is dat geen idee ? En is dat geen mooiere manier om een ONlife te hebben, professor ?

Categorieën:Cursiefjes, in woord, kastartTags:

kastart

Kastaar, kapoen, kadé, kornuit, ... vormGEVER & beeldMAKER met een gezonde dosis Wanderlust ;-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s