Verloren generatie

Een generatie zwakkelingen, dat brengen we voort. Met volop mankementen. Is het geen autisme, dan hebben ze wel ADHD. En zeker dyslexie of discalculie. Zonder ijzerwinkel op hun gebit kunnen ze ook niet. En blijkbaar is gewoon groeien ook al geen evidentie meer. Allemaal naar de kine dus, voor hun hollebolle ruggen met afhangende schouders. Ik hoor de verhalen overal. Overbezorgde mamaatjes & papaatjes die van her naar der crossen, van de éne specialist naar de andere met hun koters. Ik kan dus niet anders dan concluderen dat ons voortplantingsapparaat massaal gefaald heeft, dat we alleen nog defecte modellen op de wereld zetten, niet ? Ik stel me vooral de vraag hoe dit komt.

Zelf herinner ik me een jeugd zonder labels. Niet dat ik geen “speciale kantjes” heb, integendeel, maar die hoefden toen nog geen hoog woord. Er liepen er toen ook al enkele rond met wat ijzer in hun smoel. Maar niet die rage van nu, waarbij zelfs de ouders voor de bijl gaan, veertigers die hun eerste tong moeten draaien zonder te blijven vasthaken, alsof ze overjaarse pubers zijn. Als ik toen naar de dokter moest, was het om me op te lappen na een val, niet naar de kine omdat ze niet meer aan bewegen toekomen vandaag, opgesloten achter die kleine schermpjes. Het zal aan de nevel van de nostalgie liggen, maar ik herinner me een generatie zonder zorgen, die blijkbaar wel een generatie met alleen maar kosten aan heeft voortgebracht, of zie ik dat verkeerd ?

Waarom kunnen kinderen niet gewoon dat zijn, kinderen. Of zoals Middas Dekkers ze noemt, larven. Een ander stadium, een andere soort. Wat hem betreft, moeten die gewoon doen wat larven doen, eten om te groeien, zodat ze voldoende energie opdoen om zich te verpoppen. Ik voeg daar graag eten om te weten aan toe, zich voeden op twee niveau’s. Een beetje brainfood kan nooit kwaad. Of zoals ik tegen mijn eigen twee rakkers altijd zeg, dat ik twee dingen van hen verwacht : dat ze studeren & zich amuseren !

© Illustraties bij deze post zijn van John Holcroft.

Categorieën:Cursiefjes, in woord, kastartTags:

kastart

Kastaar, kapoen, kadé, kornuit, ... vormGEVER & beeldMAKER met een gezonde dosis Wanderlust ;-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s