Virtuele jeugd

Coma-zuipen, daar was ze bezorgd over, toen de dekselse rakker met een glaasje te veel op lustig naar huis fietste. Maar het was eigenlijk eindelijk een eerste keer blijven plakken, in plaats van recht naar huis, recht achter de PC. Coma-gamen bestond dat, bestond daar een hulpsite voor, vroeg ik me af. Hadden ze dat al becijferd ? Zes glazen binnen de twee uur was binge-drinking, wist ik nu, maar hoe zat het met die uren opgezogen worden door het grote of het kleine scherm ? Verloren uren zombies of andere gedrochten najagen in donkere krotten, de virtuele nachtkijker op om de tunnelvisie te versterken.

Kortom een drankprobleem heeft hij niet. Hij is een meer dan gezonde jongen. Maar met een misschien wat ongezonde neiging te vluchten in een virtuele wereld. Zoals zijn leeftijdsgenoten beleeft hij zijn avonturen niet meer in het bos (tenzij bij de Scouts, gelukkig). Hij kruipt niet – zoals zijn pa – op het dak van de oma, maar kruipt in de huid van Enzio om van de daken van Firenze te springen. Veel impressionanter, dat wel, mijn oude kampen op oma’s zolder lijken futiel in vergelijking met het decor dat hij zijn speeltuin mag noemen. Een fantastische wereld, waarin ze dito avonturen beleven, die echter niet veel fantasie van hen verwachten. Ik kon die muffe zolder met mijn brein omtoveren in om het even wat.

Dit is een gesloten wereld, bedenk ik me, waar een hele generatie in lijkt opgesloten te worden. En als ze samen naar de cinema gaan, kunnen ze die voorgekauwde avonturen nog eens opnieuw beleven op een nog groter scherm. Games zijn goed voor verschillende verfilmingen. Een goed geoliede machine, die hen steeds hetzelfde verkoopt. En goedkoop zijn die virtuele avonturen niet. Daar hangen stevige prijskaartjes aan. Het kost je meer dan een pintje teveel drinken met je kameraden, vrijdag, na school. Waarbij ik me afvraag, welke verhalen gaan deze rakkers later aan hun kleinkinderen vertellen, deze echte avonturen (een eerste keer een pintje te veel op hebben) of die virtuele ?

Categorieën:Cursiefjes, in woord, kastartTags:

kastart

Kastaar, kapoen, kadé, kornuit, ... vormGEVER & beeldMAKER met een gezonde dosis Wanderlust ;-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s