Pots-sierlijk

Een 3000 kilometer lange tocht. Een tocht terug in de tijd, de karavanen achterna. We deden de steden van de Zijderoute aan. Steden met namen om bij weg te dromen. Het avontuur tegemoet. ’s Avonds onderhandelen met een corrupte flik om een minaret te beklimmen. Véél te close encounters met Kazakken bij de grens. Überhaupt kunnen vertrekken was al niet evident. Maar toch zat het venijn in het staartje. Alles was super verlopen. We hadden er een pracht van een tocht op zitten. Een rugzak vol herinneringen, bergen foto’s, mooie momenten om te koesteren. En ik had een leuk souvenirtje op de kop kunnen tikken. Ik had het op mijn hoofd om precies te zijn.

En dat maakte mij blijkbaar opeens verdacht. Een onnozel potske op en ik werd extra gescreend. Er uitgepikt uit de rij in de luchthaven. Het was een man in burger die mij er uitpikte. Ik had het niet eens door in het begin. Hij leek een medereiziger, die mee in de rij stond, tot hij mijn papieren vroeg. Zijn Engels was niet al te best, hij moest een man in uniform er bij roepen om te bevestigen dat hij een agent in burger was, die wel degelijk ook mijn papieren mocht en zou controleren. Even later (en een pak stress verder) kreeg ik ze terug, met de mededeling dat mijn profiel overéénkwam met de beschrijving van een man die ze zochten. Lag dit aan mijn hoofddeksel ?

Ik begreep meteen hoe onze Turkse reisgenoten zich voelden in Kiev. Op de heenweg, bij een tussenlanding werden zij er één voor één uitgepikt voor extra controle. Zij moesten hun schoenen uitdoen, extra gescand worden, wij konden gewoon doorlopen. Een andere look, een ander pasport, een andere religie, een andere kleur, het blijft argwaan geven. 3000 kilometer samen afgelegd, steeds samen aan tafel, volop en open gepraat over leven & geloof, maar aan de grens toch opgedeeld, verdeeld.  En net voor vertrek zat ik dus opeens in het ‘verdachte’ kamp, ik had potverdikke gewoon een souvenirtje gekocht.

Categorieën:Cursiefjes, kastart, TEXTbrouwer, WERELDwegwijzerTags:

kastart

Kastaar, kapoen, kadé, kornuit, ... VORMgever & BEELDmaker met een gezonde dosis Wanderlust ;-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s