Koude-oorlog-restanten

Voor 1 keer niet de andere kant van de wereld. Niet verweggistan, niet exotisch, zelfs niet tropisch. Redelijk vertrouwd, maar daarom niet gekend. Eens naar het Noorden, voor een gewone city-trip. Nu ja, gewoon, het zijn er drie in één. En ook 3 landen in dezelfde moeite. We starten in Talinn (Estland), nemen van daaruit de overzet naar Helsinki (Finland) & als we dan nog een nachtje doorvaren komen we in Stockholm (Zweden) uit.

We starten in de bovenste van de Baltische staten, de kleinste, waar ze ook een héél andere taal spreken dan in de andere twee, eerder aan het Fins verwant. Alle drie hebben ze wel de Russische bezetter gemeen. En dus stappen we – nadat we ons al in een Middeleeuws harnas hesen – een heus KGB museum binnen. Meer bepaald bezoeken we de 23ste verdieping van het Viru hotel. Officieel telt het hotel slechts 22 verdiepingen, de lift gaat ook maar tot de 22ste. Daarboven zitten echter nog twee uitkijkposten, compleet met een inderhaast achtergelaten radiokamer, een rode telefoon met enkel een rechtstreekse verbinding naar het hoofdkantoor, … Onze gids grapt er op los, wist je bv dat het hotel gebouwd is met microbeton, ja hoor, het bestaat voor 50% uit beton & voor 50% uit microfoons 🙂

En alsof een verlaten KGB-nest niet voldoende is – en misschien ook omdat we met twee puber-jongens op stap zijn – gaan we ook nog eens kijken onder het grootste betonnen koepeldak in de haven. We treffen er een volledige duikboot onder, één van de twee subs die Estland had en de onderzeëer met de langste staat van dienst, pas vrij recent uit het water gehaald & tot grote aandachtstrekker gebombardeerd van een volledig maritiem museum. Als toemaatje stappen we op de terugweg een oude gevangenis binnen voor een dosis Urbex. Door de gangen, in de cellen & even een luchtje scheppen op de binnenkoer.

Categorieën:kastart, TEXTbrouwer, WERELDwegwijzerTags: , ,

kastart

Kastaar, kapoen, kadé, kornuit, ... VORMgever & BEELDmaker met een gezonde dosis Wanderlust ;-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s