Endless plains

The vastnest – een mooi woord voor de uitgestrektheid – is als Belg moeilijk te vatten. Je zit er hier niet alleen middenin, in de natuur, maar die is ook zo immens, dat het ongelooflijk overweldigend is. De schaal is enorm, de Serengeti is 17.000 vierkante km ! De Masaï Mara, net de grens over, doet daar nog eens 12.000 bij. Er lopen hier zo’n 2 miljoen Gnoe’s rond … En daar middenin staat ons tentje, voor twee nachten. Geen hekkens, poorten, muurtjes, nikske, nada. Gewoon een tent op nog geen kilometer van een tiental leeuwen. Tiental inderdaad, na de eerste nacht doen we verder het Game Drive spelletje, we waren er de eerste rit al goed in, hebben de smaak te pakken. En dan merken we dus dat er niet alleen langs de ene kant van de camp site leeuwen zitten, maar natuurlijk ook langs de andere kant. Verschillende koppeltjes zelfs. Ze liggen rustig in het gras, vrij dicht bij de weg, dus mooi in het zicht. Ze luieren wat, knuffelen wat, vrijen er gewoon op los, recht voor onze ogen. Het was de leeuwin die initiatief nam. En wij keken gewoon toe. Onze mond valt open, niet van de prestatie, maar gewoon van de overweldigende natuur die we hier te zien krijgen. Want er zit natuurlijk meer in de Serengeti dan leeuwen alleen.

We zien een deel van the Big Migration, duizenden zebra’s met wildebeest in hun midden. Ze lopen en grazen rustig over die eindeloze vlaktes, terwijl wij verder rijden, van de leeuwen hebben ze geen schrik, die zitten bij de camp site, waar wat bosjes staan en ze wat schaduw kunnen opzoeken. We rijden en rijden en maken in ons hoofd een haast eindeloos lijstje, ongelooflijk wat we allemaal zagen op zo’n korte tijd : apen & bavianen, mangoesten, dik-dik’s, impala’s, hartebeesten & wildebeesten, aardvarkens, olifanten, leeuwen, struisvogels, nijlpaarden, krokodillen, buffels, giraffen, zebra’s, civet katten & luipaarden. We kwamen ook voor deze grote dieren, maar zoals steeds moesten we opletten voor de hele kleintjes, van de muggen bij Lake Victoria naar de tsé-tsé vliegen hier, smeren was de boodschap. En zo rijden we verder, midden in die eindeloze vlakte liggen grote rotsen, grote ronde keien, alsof God zijn knikkers heeft laten vallen. En zo rijden we van het ene gebied het andere binnen, over een grote rots, die ons nog 1 machtig zicht gunt op deze groene zee.

Van OOH naar AAH, steeds weer valt onze mond open, terwijl het landschap wisselt en een hele zoo vlak voor onze neus passeert. Van de Serengeti gaat het naar de Ngorongoro krater. We klimmen omhoog, verlaten de vlaktes, passeren de Masaï en hun dorpen. Ze wonen tot boven, tot de rand van de krater. Wat een zicht, een groot gat, 500 meter diep, een afgesloten Aards Paradijs, vol dieren, vol leven, piepkleine stipjes van bovenaf gezien. En op die rand, slapen wij, zetten we onze tent op. De temperatuur kan hier dalen tot 7° C. Veel te koud voor onze gids, kok & chauffeur. Ook wij trekken een truitje aan. Die Masaï zijn straffe gasten, een deken over hun schouders en weg zijn ze, met hun kuddes. Vroeger droegen ze huiden, door de Engelsen werden dat dekens, rode dekens zodat ze hun kinderen van ver konden spotten, terwijl die op de kuddes letten. Rood met een blauwe ruit, het lijken haast Schotse dekens. Na een korte nacht vertrekken we. In het donker plooien we onze tent op. Snel een boterham en dan de berg af. Ook de Masaï doen dit met hun kuddes. De leeuwen laten hen ongemoeid passeren, ze hebben geleerd die mannen met hun rode doeken gerust te laten. Maar ook van toeristen kijken ze blijkbaar niet op, ze blijven gewoon rustig liggen.

Categorieën:BEELDmaker, kastart, TEXTbrouwer, WERELDwegwijzerTags: , ,

kastart

Kastaar, kapoen, kadé, kornuit, ... VORMgever & BEELDmaker met een gezonde dosis Wanderlust ;-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s