Serieus rekenwerk

Als er 1 ding is dat je niet wil doen op vakantie, dan is het rekenen. Maar buiten de EU ben je er al snel aan voor de moeite. En in Oezbekistan zeker ! De lokale munt is SUM. We waren al een hele dag aan het gissen hoe we makkelijk konden verrekenen van Euro naar SUM. Voor het gemak hadden we Dollar en Euro al gelijk gesteld. Wisselen gebeurt in Dollars natuurlijk. De officiële koers van de bank was 2.500 SUM voor 1 Dollar. Dus dachten we in schijven van 2.500 te kunnen rekenen. 10.000 = 4 Euro, 20.000 = 8 Euro … We laten het wisselen via de gids doen, op de zwarte markt – en zo blijken we bijna 4.000 SUM te krijgen per Dollar. In ons geval 190.000 SUM voor 50 Euro.

In België is dat 1 biljetje. Hier krijgen we een stapel biljetten van enkele centimeters hoog ! Dus niet alleen het verrekenen, maar ook het transporteren is iets waar we even moeten aan wennen. We zien de komende dagen dan ook locals gewoon met zwarte zakjes (geld) rond lopen. Hoe zouden ze dat aanpakken als ze een wagen gaan kopen, komen ze dan in de garage aan met een kruiwagen vol geld, grappen we. Tenslotte moeten we ook nog even de waarde van die 190.000 SUM inschatten. Met 50 Euro kom je in België niet ver. Hier blijkt een flesje water 1.000 SUM te kosten. Ofwel, we hebben budget voor 190 flesjes, kunnen we een serieuze dorst mee stillen dus.

Ook als we terug zijn, kunnen we leuke sommetjes maken, we deden nl. 3 landen & 2 weeshuizen, zagen 8 steden, hoorden 7 talen, geschreven in 4 verschillende schriften, hadden het daarbij over 4 godsdiensten, terwijl we tientallen Medresses, Moskeeën & Mausolea bezochten (en natuurlijk enkele Minaretten beklommen), verspreid over een slordige 3.000 kilometer, waarbij we een 12.000 km heen & weer vlogen, om tot op een 300 km van de Chineze grens te gaan.

Categorieën:kastart, TEXTbrouwer, WERELDwegwijzerTags: , ,

kastart

Kastaar, kapoen, kadé, kornuit, ... VORMgever & BEELDmaker met een gezonde dosis Wanderlust ;-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s