Flik leidt ons naar de top

De steden van de Zijderoute, daar was het ons om te doen. En nu stonden we in de mooiste, met de mooiste naam. Samarkand, het Rome van het Centraal-Azië. Geen mannen in maatpak op hun Vespaatjes, maar wel bruine gezichten met brede glimlach achter het stuur van hun aftandse Lada’s. Geen gelati & pizza, maar mannen en vrouwen met kinderwagens vol Naan en ook broden op hun hoofd. Een heel ander heden, maar een even glorieus verleden.

En tussen de restanten van die geschiedenis stonden we. Op het Registan, het mooiste plein. Omringd door drie medressen, de ene nog imposanter dan de andere. Hier stonden we terug. Na amper een paar uur. En dat totaal onverwacht. Het plein had overdag al een ongelooflijke indruk nagelaten, maar nu, ’s avonds, kreeg het nog een extra dimensie. En die dimensie kwam er niet door de kleurrijke verlichting, ook al gaf die een sprookjesachtig, maar anderzijds ook kitscherig effect. Neen, de poort naar die dimensie kwam er toen een agent voor ons de deur naar één van de minaretten opende.

Hij stapte gewoon op ons af. Alsof we easy targets waren. Want die deur ging niet zomaar open natuurlijk. Dat had zijn prijs. Een prijs die wij niet direct bereid waren te betalen. Want zelfs bij corrupte flikken moet je afpingelen. We kwamen er dus wel uit. Alé, we mochten er dus in, naar binnen, een groezelig gangetje door, door het halfdonker, om in dat duister een minaret te beklimmen.

Waar waren we aan begonnen ? Zomaar een dirty cop vertrouwen, zie ons nu lopen in dit donker, wat als er iets gebeurd, de rest van de groep heeft niet het flauwste vermoeden. En ook, wat valt er nu te zien in een donkere minaret ? Spannend was het wel. Dat wel. De beloning kwam als we éénmaal boven waren. Toen we één na één onze hoofden door het dak van de minaret konden steken. Ik hees me door het gat, op het dak. Wat een zicht, maar vooral, wat een gevoel ! On top of the world. Alé, on top of a minaret.

Categorieën:BEELDmaker, kastart, TEXTbrouwer, WERELDwegwijzerTags: , ,

kastart

Kastaar, kapoen, kadé, kornuit, ... VORMgever & BEELDmaker met een gezonde dosis Wanderlust ;-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s